14/12
Situácia zliatok na slovenskom a českom trhu: ako sa pohybujú ceny?

Situácia zliatok na slovenskom a českom trhu: ako sa pohybujú ceny?

14. prosince 2023 v 00.00 , Domy

Sponzorované odkazy

V súčasnej dobe existuje viacero spôsobov, ako zhodnotiť svoje peniaze. Medzi tie najviac efektívne patrí zaručene investičné zlato. To môže byť v podobe zlatých zliatok, prípadne tehličiek. Aká je aktuálne situácia na slovenskom a českom trhu v rámci týchto produktov?

Prečo je investovanie do zlata v súčasnej dobe tak populárne? Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade ide o dôležitú diverzifikáciu portfólia a ochranu pred ekonomickou neistotou. Investovať do zlata sa tak oplatí aj v čase rastúcej inflácie. Na výber máte niekoľko možností, pričom za tie obľúbené sa považuje hlavne investovanie do zliatok a tehličiek.

Slovenský a český trh

Žiadna česká mincovňa investičné zlato vo forme zlatých tehličiek nevyrába. Medzi producentmi svetovo uznávaných zlatých tehličiek nepatrí ani žiadna slovenská mincovňa. Keďže je na českom a slovenskom trhu predaj zliatkov obmedzení, investori sú nútení obrátiť sa práve na zahraničných výrobcov. Čo sa týka výroby zlatých zliatkov, tá prebieha najčastejšie vo švajčiarskych rafinériách.

Rozdielne ceny predajcov

Je známe, že cena zlata sa výrazne odlišuje na základe konkrétneho predajcu. Dokonca, rozpätie cien je také široké, že môže od najlacnejšieho až po najdrahšieho predajcu prekročiť neuveriteľných 10 percent. Čo to znamená? V skratke len toľko, že pri nákupe zliatkov môžu Slováci alebo Česi platiť výrazne viac v porovnaní s ich nemeckými, prípadne rakúskymi kolegami. To v konečnom dôsledku zvyšuje aj náklady na nákup investičného zlata.

Preto je pri nákupe potrebné hlbšie sa zamyslieť nad tým, aké investičné zlato chcete a nakupovať od predajcov, ktorí majú výhodné ceny, dobré referencie a v neposlednom rade aj zlato na sklade. Takýto predajca sa totiž považuje za toho spoľahlivého.

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS