9/12
Máte málo priestoru na realizáciu veľkých plánov pri zariaďovaní kuchyne?

Máte málo priestoru na realizáciu veľkých plánov pri zariaďovaní kuchyne?

9. prosince 2023 v 00.00 , Kuchyne

Kuchyňa je plným právom považovaná za miesto, kde sa pri dobrom jedle alebo chutnej káve stretáva celá rodina a najbližší priatelia. Ani pri tak obrovskom vyťažení tohto špecifického priestoru však nepotrebujete veľa miesta. Ak je kuchyňa správne zariadená, poskytuje vám množstvo príležitostí nielen na varenie, ale aj zábavu s ľuďmi, ktorých milujete.

Pokiaľ máte málo priestoru na realizáciu veľkých plánov pri zariaďovaní vysnívanej kuchyne, tu je niekoľko tipov, ktoré vás presvedčia o tom, že metre štvorcové nie sú v tomto smere vždy najdôležitejšie.

Zmiešajte biele a neutrálny odtiene

Ak preferujete pestrosť farieb a zároveň tú čistotu a žiarivosť, spojenie bielej s neutrálnou farbou je vynikajúcim spôsobom, ako dosiahnuť požadovaný efekt. Výbornými materiálmi je napríklad bukové drevo kuchynskej linky kombinované s čírim sklom a luxusnou pracovnou doskou z kameňa, ktorá vám vydrží a kuchyňu ochráni na dlhé roky.

Maximalizujte intenzitu prirodzeného denného svetla

Malé kuchyne často pôsobia stiesnene kvôli obmedzenému priestoru, no ich vnímanie sa dá zlepšiť, ak sa postaráme o dostatok svetla a jasu. To môžu odrážať spomínané svetlé farby stien a nábytku, lesklé plochy kameňa pracovnej dosky alebo veľké okná bez zbytočných závesov plných prachu, pachov, mastných olejov a baktérií.

Pozor však na to, ak si budete vyberať materiál na obklad vyťažených priestorov kuchyne. Okrem príjemného tónu zvoleného materiálu zvážte aj jeho kvalitu a účel využitia. Ako tvrdí Cosentino spracovateľ, ani tie najtvrdšie pracovné dosky z kameňa by nemali slúžiť ako plocha na krájanie.

Materiály, ktoré sa používajú pri výrobe týchto dosiek, môžu byť síce odolné, no aj napriek ich výnimočnej odolnosti môžu za extrémnych okolností utrpieť poškodenie. Krájanie môže navyše výrazne poškodiť čepele nožov, pretože dosky majú tvrdú povrchovú štruktúru.

Nepodceňujte nerezové drezy

Nadčasové nerezové drezy sú základným, no často podceňovaným prvkom nielen v malej kuchyni. Tieto drezy sú pritom známe svojou odolnosťou voči korózii a trvanlivosťou. Nerezový povrch je odolný voči teplu, škvrnám a mnohým chemikáliám, čo z nich robí ideálny materiál pre každodenné použitie pri varení.

Okrem toho sú ľahko čistiteľné a ich neutrálny vzhľad umožňuje, aby sa dobre hodili do rôznych štýlov kuchýň.

Využite závesné systémy a police

Využitie závesných systémov a políc môže efektívne optimalizovať priestor v kuchyni, čím sa minimalizuje aj zaťaženie inak pevných stolových nôh. Zavesené police, závesné úložné jednotky alebo systémy na zavesenie riadu a kuchynských náčiní môžu vytvoriť úložný priestor na stenách, čím sa uvoľní pracovná plocha na pultoch.

Tento spôsob využitia priestoru nie len zlepšuje prístup k potrebným veciam, ale aj rozkladá záťaž z ťažkých predmetov na múry a závesné zariadenia. Súčasne takýto prístup pridáva kuchyni jedinečný štýl a efektívne využíva priestor bez preplnenia pracovného prostredia.

Zdroj obrázkov: 1.Liubomir/Ado­beStock.com 2.wernerimages/A­dobeStock.com

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS