9/12
Sezóna skončila, no práce nie: Ako zazimovať najdôležitejšie prvky záhrady

Sezóna skončila, no práce nie: Ako zazimovať najdôležitejšie prvky záhrady

9. prosince 2023 v 00.00 , Domy , Záhradný nábytok

Zazimovanie záhrady je kľúčovým krokom v udržiavaní jej zdravia a vitálnosti, pripravujúc ju na chladnejšie mesiace. Avšak, ako sezóna skončila a teplé dni ustupujú zimnému chladu, práca v záhrade ešte nekončí. Pripraviť toto prostredie na zimu je rovnako dôležité ako starostlivosť o ňu počas leta a jesene.

Ktorých krokov sa to týka?

Zazimovanie nádrže na dažďovú vodu

Intenzita zavlažovania záhrady sa v čase chladných mesiacov zmenšuje, takže nádoby, v ktorých ste skladovali vodu, je potrebné ochrániť pred ničivým mrazom. Ako na to?

Zazimovanie nádrže sa začína jej vyprázdnením a dôkladným čistením. Zabezpečte, aby bol systém odvodňovania a filtrovania v dobrej kondícii, a ak je to možné, chráňte systém pred zamrznutím. Ešte lepšie je investovať do špeciálnej nádrže na dažďovú vodu z betónu, ktorú je možné umiestniť pod zem.

Údržba žumpy

Zimné mesiace sú ideálnym časom aj na údržbu žumpy. Očistite jej okolie od odpadových materiálov a dajte pozor, aby nedochádzalo k jej upchatiu. Zabezpečte, že žumpa je v dobrej kondícii a pripravená na prípadné zvýšené množstvo zrážok v zime.

Pevné žumpy Čadca sú z betónu hermeticky uzavreté a pod zemou umiestnené nádoby. A práve umiestnením žumpy v dostatočnej hĺbke pod zemou zaistíte, že vám obsah v nej nezamrzne a nespôsobí tak poškodenie systému.

Pozornosť treba venovať aj spádu, aby sa voda a splašky v odtokových potrubiach nehromadili a nezamrzli. Ak je tiež váš dom využívaný len v určitých obdobiach, napríklad počas prázdnin, je nutné pred príchodom prvých mrazov žumpu vyprázdniť a zabezpečiť, že v žumpe nezostanú žiadne splašky, ktoré by mohli zamrznúť a spôsobiť nežiaduce škody počas zimy.

Zabezpečenie akumulátorových kosačiek

Zima si vyžaduje správnu starostlivosť aj o záhradné nástroje a náradie, čo platí aj pre vaše obľúbené aku kosačky. Ako na ich zazimovanie?

Vyberte akumulátor a skladujte ho na suchom mieste, kde nie je vystavený mrazu a vlhkosti. Pred skladovaním dôkladne vyčistite aj samotnú kosačku a skontrolujte jej stav, aby ste sa uistili, že je pripravená na ďalšiu sezónu.

Zdroj obrázkov: 1.britaseifer­t/AdobeStock.com 2.ronstik/Ado­beStock.com

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS