17/5
Nízke náklady na teplo? S týmito komoditami ich máte zaručené

Nízke náklady na teplo? S týmito komoditami ich máte zaručené

17. května 2022 v 00.00 , Domy

Radi by ste sa zbavili starostí spojených s rastom cien energií a rizikom ich nedostatku počas budúcej vykurovacej sezóny? Vedzte, že možnosti existujú.

S moderným zdrojom tepla sa môžete úplne zbaviť závislosti na dodávkach energetických komodít typu uhlie, zemný plyn, drevo. Teplo a teplú vodu si môžete vyrobiť zo zdrojov, ktoré:

  • Sú k dispozícii v prakticky nevyčerpateľnom množstve bez ohľadu na aktuálne poveternostné podmienky či ročné obdobia.
  • Sú pri zachovaní vyššie uvedeného tvrdenia dostupné vo všetkých trvalo obývaných častiach sveta.
  • Sú zadarmo bez ohľadu na spotrebované množstvo.

O aké zdroje sa jedná?

Tieto podmienky spĺňajú geotermálna energia a vonkajší vzduch, t. j. komodity, ktoré na výrobu tepla využívajú tepelné čerpadlá. Majitelia tohto zdroja tepla sa tak môžu tešiť na:

  • Stabilné dodávky lacného tepla a teplej vody.
  • Veľmi nízke prevádzkové náklady, a to dokonca aj v prostredí podpriemerne drahých konvenčných energetických komodít typu uhlie, zemný plyn, drevo a pod. Toto tvrdenie podporuje aj tento modelový príklad porovnávajúci prevádzkové náklady jednotlivých zdrojov tepla.
  • Samoobslužnú prevádzku, t. j. absenciu povinnosti pravidelného prikladania (tepelné čerpadlá si vzduch a geotermálnu energiu odoberajú samé).
  • Ľahko predpovedateľné náklady na teplo.

Ďalšia výhoda? Sú použiteľné prakticky kdekoľvek

Tepelné čerpadlá sú vhodné pre prakticky akúkoľvek budovu, nájdeme ich ako pri objektoch veľkosti lodného kontajnera, tak celých bytových domov. V západnej Európe sú v prevádzke dokonca projekty, kedy tepelné čerpadlá zásobujú teplom a teplou vodou celé mestské štvrti či dokonca mestá.

Pokiaľ by ste si radi zaistili stabilné dodávky lacného tepla, začnite sa zaujímať o konkrétne výhody, ktoré vám prinesú tepelné čerpadlá. Základnú predstavu o výhodách a nevýhodách jednotlivých typov tepelných čerpadiel získate na tejto stránke: Typy tepelných čerpadiel – Tepelné čerpadlá IVT.

Zdroj obrázka: Milan Sommer / Shutterstock.com

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS