30/9
Vaša práčka prestala ohrievať vodu? Ako postupovať?

Vaša práčka prestala ohrievať vodu? Ako postupovať?

30. září 2024 v 00.15 , Domáce spotrebiče

Automatické práčky sú už desaťročia bežnou súčasťou našich domácností. Tak sme si na ne zvykli, že si už len ťažko vieme predstaviť život bez tohto spotrebiča. Našťastie to ani robiť nemusíme. Teda až do chvíle, pokiaľ sa nám práčka nepokazí.

Problém, ktorý však nemusí hneď znamenať poruchu ohrievacieho telesa

Keďže moderné práčky sa kazia oveľa menej ako ich predchodkyne, keď už nastane nejaká porucha, dokáže to niekedy poriadne prekvapiť. Ak napríklad dáte prať poľovnícke oblečenie a z práčky ho vyberiete studené. A s väčšinou škvŕn stále na ňom.

Vyššie uvedený príklad sa stáva, keď práčka nezohrieva vodu. Samozrejme, že je to zásadný problém, veď prať v studenej vode sa predsa nedá. Čo teda v takejto situácii robiť? Problém treba hľadať v ohrievacom telese. Nie vždy je však príčinou jeho porucha.

Aké možnosti vyskúšať?

V prvom rade je dobré skúsiť pustiť pranie opätovne, ale s polovičnou dávkou pracieho prostriedku. Aký to má súvis? Ak totiž použijete príliš vysokú dávku pracieho prostriedku, ohrievacie teleso bude počas prania „plávať“ v pene. A to mu znemožní poriadne ohrievať vodu.

Podobný problém môžu vzniknúť aj v prípade, že je ohrievacie teleso zanesené vrstvou vodného kameňa. Ak teda problém s ohrevom vody nevyrieši polovičná dávka pracieho prostriedku, skúste (podľa návodu) použiť prípravok proti vodnému kameňu. Mimochodom, takýto prípravok je dobré používať aj preventívne, zhruba raz za 6 mesiacov.

Ak však nepomôže ani prípravok proti vodnému kameňu, neostáva iná možnosť ako porucha. Môže ísť vyložene o poruchu ohrievacieho telesa alebo aj teplotného čidla, ktoré v takom prípade nedokáže správne merať teplotu a tak dáva ohrievaciemu telesu zlé „inštrukcie“ k ohrievaniu vody.

Zdroj obrázka:

Autor: arcyto / Stock.adobe.com

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS