2/8
Chcete doma tlačiť z mobilu? Aké technológie na to tlačiarne využívajú?

Chcete doma tlačiť z mobilu? Aké technológie na to tlačiarne využívajú?

2. srpna 2024 v 16.00 , Domáce spotrebiče

Z mobilných telefónov, ktoré v začiatkoch slúžili len na volanie, či posielanie SMS, sa postupom času a najmä s príchodom smartfónov stala náhrada rôznych iných zariadení. V mnohých veciach dokážu smartfóny poslúžiť ako spoľahlivá náhrada počítačov, či notebookov a mnohí ľudia nimi aj počítače a notebooky úplne nahradili.

Wi-Fi

Jednou z vecí, na ktorú už niekoľko rokov nepotrebujete počítač ani notebook, je tlač. Už roky je totiž bežnou vecou, že tlačiarne umožňujú tlač aj priamo z mobilných telefónov. Aké technológie sa na to používajú?

Najčastejšou možnosťou je Wi-Fi. Ak sú tlačiareň a smartfón (alebo iné zariadenie) pripojené na tú istú Wi-Fi sieť, môžu medzi sebou komunikovať a teda môžete pohodlne tlačiť z akejkoľvek miestnosti vo vašej domácnosti (samozrejme, ak vám do nej Wi-Fi dočiahne).

Vôbec sa teda nemusíte nachádzať pri tlačiarni. Ale samozrejme, musí v nej byť papier, nesmie mať prázdne lacné tonery a celkovo musí byť pripravená na tlač. Práve vďaka relatívne veľkému dosahu je takéto riešenie obľúbené tak v domácnostiach ako aj v kanceláriách.

Bluetooth

Tlač zo smartfónu je možná aj cez bluetooth. Túto funkciu však nemá až toľko tlačiarní ako Wi-Fi, ale na trhu je pomerne dosť takých, s ktorými môžete tlačiť nielen cez Wi-Fi, ale práve aj cez bluetooth.

Výhodou je, že tlačiareň so smartfónom spárujete cez bluetooth priamo a tak nemusia byť obe zariadenia pripojené na (rovnakú) Wi-Fi sieť, čo niekedy uľahčuje prácu. Treba však počítať s tým, že bluetooth má podstatne menší dosah, takže nečakajte, že budete môcť cez bluetooth tlačiť z jedného konca vašej domácnosti na druhý.

NFC

Najmenej zastúpenou technológiou na tlač zo smartfónu je NFC. Je porovnateľná s bluetooth, ale je tu pár odlišností. V prvom rade sa smartfón musí nachádzať priamo pri tlačiarni. V porovnaní s bluetooth je potom párovanie zariadení rýchlejšie, avšak samotný prenos dát je pomalší. To však najmä v prípade tlače dokumentov, ktoré majú len niekoľko kilobajtov, nie je zásadný problém.

Zdroj obrázka:

Autor: Rasulov / Stock.adobe.com

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS