24/6
Aká je životnosť? Koľko spotrebúva? Otázky a odpovede na bytové klimatizácie

Aká je životnosť? Koľko spotrebúva? Otázky a odpovede na bytové klimatizácie

24. června 2024 v 07.00 , Domáce spotrebiče

Klimatizácie sú výborným spôsobom, ako ochladiť interiér v rodinných domoch, bytoch aj firmách. Veľa tých, ktorí jej nákup ešte len zvažujú, má otázky, na ktoré chcú poznať najskôr odpovede, aby sa mohli adekvátne rozhodnúť, či je pre nich klimatizácia správnou voľbou. Tu je teda niekoľko tých zásadných, ktoré isto zaujímajú aj vás.

Spotreba elektrickej energie a bytová klimatizácia

Pokiaľ vás zaujíma, akú spotrebu má bytová klimatizácia, potom vedzte, že moderné modely sú navrhnuté s dôrazom na efektivitu a minimalizáciu spotreby energie. Väčšina dnešných klimatizačných jednotiek disponuje technológiami, ktoré prispievajú k zníženiu spotreby energie a prispievajú k príjemnej klíme vo vnútri nehnuteľnosti. Ide napr. o invertorové kompresory a inteligentné senzory, ktoré vedia optimalizovať prevádzku s ohľadom na vonkajšie podmienky. Klimatizácie sú úsporné tým, že získavajú 70 – 80 % energie z okolitého vzduchu, iba zvyšok z elektrickej energie.

Oplatí sa investovať na začiatku viac do modernej klimatizácie, pretože potom môžu byť dlhodobé úspory na energii veľmi výrazné. Aj keď bude v parných dňoch klimatizácia v prevádzke viac, náklady na energiu budú oveľa menšie, než u starších a menej efektívnych typov. Napr. pri modeli Panasonic BZ-KIT BZ35XKE je ročná spotreba na chladenie asi 122KWh, čo je pri dnešných cenách asi 20 EUR za sezónu.

Životnosť bytovej klimatizácie

Aby bola životnosť bytovej klimatizácie čo najdlhšia, je potrebné dodržiavať návod na použitie tak, ako je dané k modelu, ktorý si kúpite. Všeobecne sa ale dá povedať, že je nutné zohľadniť vyťaženosť klimatizácie. Pokiaľ budeme počítať s jej maximálnym vyťažením rok, čo rok, potom vám bude slúžiť okolo 10 rokov. Aj tu ale platí, ako u iných spotrebičov, že správnou starostlivosťou a používaním je možné životnosť klimatizácie predĺžiť aj o niekoľko rokov.

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS