5/10
Ako si zjednodušiť vysávanie aj utieranie prachu? Skúste naše vychytávky!

Ako si zjednodušiť vysávanie aj utieranie prachu? Skúste naše vychytávky!

5. října 2020 v 00.00 , Bytový textil , Design , Domáce spotrebiče , Stoličky

Sponzorované odkazy

Máme pre vás v tejto vypätej (opäť v Covidovej) dobe pár tipov na vychytávky pri upratovaní. Ono to totiž nemusí byť nepríjemná činnosť, ale napríklad dobré cvičenie namiesto fitka! Pár tipov pridala aj herečka Lucie Benešová.

Viete, že aj upratovanie môže byť skvelé fitness cvičenie? Podľa prieskumu spoločnosti Newag z minulého roka upratuje denne 39% Češiek. A pre väčšinu z nich, konkrétne 58% to nie je vôbec nepríjemná záležitosť. Tak zabudnite na preplnené posilňovne, my vám prinášame zopár tipov, ako si zacvičiť doma napríklad aj pri umývaní podlahy s praktickými pomocníkmi. Utieraním prachu, vysávaním, alebo umývaním podlahy navyše spaľujeme nemalé kalórie a posilňujeme ruky, ale napríklad aj brušné svaly. Upratovanie si navyše môžeme uľahčiť, alebo spríjemniť radom vychytávok.

Mnoho ľudí si útulný domov spája nielen s pohodlným nábytkom, peknými dekoráciami a vecami, ku ktorým máme blízky osobný vzťah, ale aj s čistotou a poriadkom. Obzvlášť my ženy trávime dlhé hodiny upratovaním, aby náš domov vyzeral ako zo škatuľky. Najobľúbenejšou časťou upratovania je vysávanie a pranie, najmenej obľúbené je potom žehlenie a umývanie okien.

upratovací organizérupratovací organizér

Upratovanie je ako fitko!

Upratovanie je navyše činnosť prínosná nielen pre náš domov, ale aj naše zdravie a telesnú kondíciu. Viete, že napríklad pri takomto vysávaní môžeme spáliť aj okolo stovky kalórií? Umývanie podlahy zase pokojne vydá za 15-minútovú lekciu zumby. Najväčším spaľovačom kalórií je potom utieranie prachu.

"Ja osobne som na poriadok pedant, mám rada čistý a uprataný domov. A ako upratujem? Tradične ručne – mop a handra! Robotický vysávač som skúšala, ale ten jednoducho neurobí to, čo ruka. Navyše sa tým skvele udržuje postava. Mám aj špeciálne cviky na pretiahnutie, na brucho… Upratať dvojposchodový dom, to je ešte len fitness, "hovorí herečka a moderátorka Lucie Benešová, nová tvár značky Astoreo, ktorá sa zameriava na doplnky pre útulný domov a ponúka aj rad praktických pomôcok pre upratovanie. "Pri vytieraní mopom dajte prednosť širokým ťahom do všetkých strán a striedajte pri vytieraní poradie rúk na rukoväti, aby ste ich rovnomerne zaťažili. Skvele si ich tak spevníte. Nohy majte trochu rozkročené a striedavo sa v nich pohupujte, zaťažujte ich. A pustite si k tomu napríklad nejakú rezkú muziku, "dáva tipy Lucie Benešová.

Vychytávky pre vysávanie

Ako už bolo naznačené vyššie, rad ľudí vysáva rád. Prečo nie, moderné vysávače sú výkonné, majú plno funkcií a svoju prácu odvedú rýchlo a efektívne. Často nás však môže potrápiť nepríjemný zápach, ktorý prístroj pri práci roznáša všade okolo. Najčastejšie to spôsobuje zvlhnutý prach usadený v hadici či filtri. Okrem dobrého čistenia vysávača a pravidelnej výmeny filtrov si od zápachu môžete pomôcť jednoducho tým, že do vysávača pred upratovaním nasajete lyžičku škorice, alebo vanilky. Váš domov potom bude po vysávaní krásne prevoňaný.

K vysávačom je bežne k dispozícii hneď niekoľko nástavných hlavíc pre rôzne povrchy, alebo plochy. Ako ale vysať v naozaj tesnom priestore, napríklad v škárach okolo okien či dverí? Ako flexibilná hubica pre tesné priestory hravo poslúži obyčajná papierová rolka od toaletného papiera!

Upratovacie vedro 9 lUpratovacie vedro 9 l

Pri vysávaní určite tiež občas odstavíte napríklad konferenčný stolík v obývacej izbe a k svojej nevôli zistíte, že koberec je pod nožičkami zase otlačený. Nasávanie stlačených miest vysávačom, aby sa vlákna vysávača narovnali nepomôže. Namiesto toho vezmite obyčajnú kocku ľadu, na stlačené miesto ju priložte a nechajte úplne rozpustiť. Až miesto samo uschne, nebude po stlačení ani stopa.

Vychytávky pre utieranie prachu

Utieranie prachu patrí medzi menej obľúbené upratovacie činnosti, v uvedenom prieskume ho nemá rado 17% ľudí. Niet divu, keď často potrebujeme vytrieť napríklad aj tak zradné plochy, ako sú lamely žalúzií, látkové tienidlá lámp, alebo napríklad žiarovky.

"Na lamely si vezmite na pomoc kuchynské kliešte. Obaľte ich konce utierkou z mikrovlákna a zaistite ju gumičkami. Stlačte lamelu do klieští a prejdite ju z jedného konca na druhú. Prácu to rozhodne urýchli, "radí Peter Wagner z e-shopu Astoreo.cz. Na látkové tienidla sa zase skvele hodia odstraňovače zvieracích chlpov. So žiarovkami zanesenými prachom si potom poradí technický lieh – stačí, keď pár kvapkami zvlhčíte handričku.

Upratovací pomocníci

Upratovací set úzky

Dokonalý pomocník z radov mopov a vedier. Set sa skladá z mopu a dôkladne premysleného vedra. To má pre lepšiu skladnosť hranatý tvar, navyše je dvojkomorové pre máčanie aj žmýkanie. Vďaka 2 vypúšťacím ventilom v spodnej časti je manipulácia s ním bez námahy. Mop má obľúbenú plochú hlavicu, ktorá je efektívna pre vytieranie pod nábytkom a v ťažko dostupných miestach. Sklopná hlavica je otočná o 360°, tyč mopu je teleskopická a rozoberateľná. Návlek, ktorý sa dá oprať z jemného mikrovlákna sa pripevňuje pomocou suchého zipsu. Kúpite na Astoreo.cz za 24 €.

Upratovací organizér

Tiež vás nebaví neustále odbiehať pre rozličné upratovacie pomôcky a umývacie prostriedky? Majte ich vždy po ruke! Mobilný pomocník na upratovanie pohodlne pojme niekoľko čistiacich a umývacích prostriedkov, kefy, handričky aj hubky. Je prakticky členený a dostatočne veľký. Pre ľahké prenášanie je vybavený uchom. Materiál: odolný a pružný plast. Kúpite na Astoreo.cz za 4 €.

Upratovací set úzkyUpratovací set úzky

Upratovacie vedro 9 l

Menšie vedro z kvalitného pružného plastu s výlevkou oceníte pri umývaní podláh, okien, nábytku aj pri utieraní prachu. Pre ešte lepšiu manipuláciu je v spodnej časti úchytka, ktorú oceníte najmä pri vylievaní obsahu. Rozmery: 315 × 300 × 250 mm, objem 9 litrov. Kúpite na Astoreo.cz za 4 €.

Zdroj foto: Astoreo.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS