5/9
Hubárska sezóna je tu: Ako na sušenie húb v domácnosti?

Hubárska sezóna je tu: Ako na sušenie húb v domácnosti?

5. září 2019 v 00.00 , Domáce spotrebiče , Riad

Sponzorované odkazy

Hubárska sezóna je v plnom prúde a vďaka častým dažďom huby rastú doslova všade. A tak máte doma huby pod mäso, na polievku, na nakladanie a tiež na sušenie. To je dlhodobo najobľúbenejšou možnosťou, ako s hubami naložiť. Viete ale, ako správne huby sušiť?

Správne usušené huby vám vydržia aj niekoľko rokov. Avšak všetky druhy húb sa na sušenie nehodia. Suchohríby žltomäsové, čírovky, rýdziky a mokré huby by ste sušiť nemali. Počas sušenia sa v nich rýchlo množia baktérie. Naopak priamo po sušení volajú všetky ostatné huby – hríby pravé, šampiňóny, masliaky, alebo bedle.

Ako huby pred sušením pripraviť?

Huby z košíka riadne preberte, červivé a plesnivé či mokré vyhoďte a zvyšok riadne očistite nožíkom, alebo štetcom. Hlavy a nožičky všetkých vhodných húb nakrájajte na tenké plátky. Čím tenšie plátky urobíte, tým kratšiu dobu sa budú musieť sušiť.

Viete, že sušiť možno niekoľkými spôsobmi?

  • klasickým spôsobom
  • sušením v rúre
  • v sušičke
  • sušením soľou

Klasické sušenie

Plátky húb rozložte dobre v jednej vrstve na rám potiahnutý pletivom, či sitom, alebo na starú čistú záclonu, alebo na noviny. Tie však nenechávajte rovné, ale urobte z nich harmoniku, na ktorú huby položíte. Tak sa vám huby na papier neprilepia a nevydajú na ne tlačiarenská čerň. Klasicky môžete huby sušiť aj navlečené ako korálky na hrubú niť, ktorú potom umiestnite do prievanu na suché miesto.

Nech zvolíte ktorúkoľvek z týchto možností, tak rozložené huby umiestnite nad radiátor, alebo na balkón, lodžiu, terasu či von na záhradu na čerstvý vzduch. Nikdy ich ale neklaďte na priame slnko. Tam by sa vám zaparili. Ak ich sušíte vonku, alebo na otvorenom balkóne, tak ich na noc zakaždým umiestnite dovnútra do interiéru. V prípade dažďa to platí tiež.

Sušenie v rúre

Áno, na sušenie húb môžete využiť aj rúru. Očistené huby nakrájané na plátky naukladajte v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie. Zo začiatku využite nižšiu teplotu rúry, ideálne cca okolo 25° C. A keď už sa vám zdajú huby napoly suché, zvýšte teplotu na 60 až 70° C. Huby na plechu počas sušenia 2 až 3 × počas sušenia pokryte utierkou a zbavte tak vlhkosti, a potom ich vždy obráťte. Len tak sa vám nezaparia. Vlhkosť z húb dostanete z rúry tak, že ju necháte mierne pootvorenú. Po usušení nechajte huby úplne vychladnúť a potom ich uložte do pohárov. Nikdy ich do pohára neukladajte teplé, také huby by sa vám v pohári zaparili a splesniveli.

Sušenie húb v sušičke

Sušiť huby môžete aj pomocou sušičky. Huby tak usušíte bez práce a behom pár hodín. Sušička je veľmi dobrý a moderný spôsob, ako huby nasušiť, pretože ich rýchlo efektívne zbaví všetkej vlhkosti a ušetrí vám prácu s jej stieraním aj obracaním húb.

Sušenie so soľou

Je to spôsob, ktorý sa u nás veľmi nepoužíva. Pritom je veľmi účinný. Soľ je totiž výborný konzervant. Huby krásne zakonzervuje a odbúra vám starosti s plesňami. Nakrájajte pre sušenie so soľou dvoj až troj milimetrové plátky húb, zasypte ich dostatočným množstvom soli a dajte ich do tepla. Trebárs ku kachliam, na slnko, alebo k hrejúcemu radiátoru. Huby počas sušenia priebežne premiešavajte, a za dva až tri dni máte hotové. Po usušení ich preosejte a zbavte soli. Uložte do pohárov.

Ako usušené huby skladovať?

Uskladnenie húb je tiež dôležitý faktor k tomu, aby vám dlho vydržali. Huby rady navlhnú a chytia pleseň. Huby tiež majú radi mole. Preto ich skladujte v uzavretých dózach s uzatváracím vrchnákom. A jeden tip mojej babičky: prisypte k sušeným hubám korenie, alebo pridajte dva či tri bobkové listy. Tak budú vaše huby v bezpečí.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy

HOMEMAG je magazín o trendoch v bývaní, modernom nábytku a dizajne.

RSS