Máte radi chlebníky? A vlastníte nejaký? Alebo ešte len vyberáte? Chlebník má svoje opodstatnenie a skvalitní vám krátkodobé skladovanie pečiva.
Áno, správne, účelné a praktické uloženie chleba a pečiva je celkom iste veľmi dôležité. Premysleným riešením predídete schnutiu pečiva a plesni. Avšak každý má na druh a spôsob skladovanie trochu iný pohľad.
Chlieb je keď…
Chlebom rozumieme výrobok z múky – ražnej, pšeničnej či inej, s ďalšími prísadami. V domácnosti je ho nutné skladovať tak, aby zostal čo najdlhšie čerstvý, chutný a voňavý. Čerstvým zostáva chlieb ešte po 12tich hodinách, potom už na svojich vlastnostiach pomaly stráca.
Keď sa povie pečivo…
Pečivom sú rožky, žemle a rozličné sladké varianty pečiva – sladké rožky, šatôčky, šišky, koláčiky, atď. Vydržia nám čerstvé omnoho kratšiu dobu ako chlieb, a to len 5 hodín, po nich už pečivo uschýna, vlhne a stráca na vôni a chuti.
Ako skladovať?
Máme možnosť niekoľkých spôsobov skladovania:
- Veľmi krátko – zavinieme chlieb a pečivo do látkovej (ideálne ľanovej) utierky.
- 2 – 3 dni – k tomu poslúži košík s vrchnákom, dóza s vrchnákom, chlebník, zásuvka alebo skrinka.
- Dlhšie ako niekoľko dní – vloženie do vacu dózy, s vysatím vzduchu a uložením v chladničke. Druhým variantom je tu mikroténové vrecko a uloženie do mrazničky.
Pravidlá
Manipulovať s chlebom a pečivom v čistom prostredí a čistými rukami, pretože tak sa neprenesie na pečivo a chlieb nič nežiaduce, a nevzniká rapídny úbytok čerstvosti a tvorba plesní. Mnohí možnosť uloženia do mrazničky zamietajú, s tým, že chlieb do mrazničky nepatrí. Avšak fakty dávajú za pravdu priaznivcom takéhoto skladovania, pretože dnes je dokázané aj testami, že zamrazený chlieb a pečivo vydržia 4 až 6 mesiacov. O jeho rýchle rozmrazenie sa skvele postará rúra alebo mikrovlnka.
Balada o chlebníkoch
Chlebníky – sú v našich kuchyniach od nepamäti, pričom naše prababičky poznali ich dnešnú obdobu (v inom dizajne) už oddávna. Chlebník je jedným z výborných spôsobov uskladnenia chleba a pečiva, pretože bráni prístupu vlhkosti, aj vzduchu do nich.
Súčasná ponuka je veľmi pestrá a vyhovie prevedením, štýlom i materiálom všetkým záujemcom o ne. Na trhu je dnes naozaj široká škála materiálov, farieb i designov – len si jeden (ten váš) vybrať. Vybrať taký, ktorý pekne doplní vašu kuchyňu a jej štýl i farebnosť. Samozrejme existujú aj nekvalitné chlebníky. Ten dobrý je väčšinou vo vyššej cenovej hladine, oveľa lepšie tesní a dobre sa s ním manipuluje, preto sa investícia do neho oplatí.
Úvodný obrázok: VilemRenan/Flickr.com