Riad z medi používali už naši predkovia, ktorí si boli dobre vedomí kvalitatívnej funkcie tohto materiálu. Vzhľadom k jeho vysokej cene sa riad z medi používal len v panských rodinách a na zámkoch, kde je jeho prítomnosť zrejmá.
Medený riad má v súčasnom svete úplne rovnaký osud, ako pred mnohými rokmi. Jeho zastúpenie v súkromných kuchyniach je mizivé, avšak svoje miesto si riad z medi našiel v kuchyniach profesionálnych.
Investícia do medeného riadu sa zaručene oplatí
Medený riad je dosť zabúdaný, a to predovšetkým pre nedostatok informácií a masového zastúpenie či komerčnú prezentáciu riadu z iných materiálov. Ak sa obzrieme do sveta, tak zistíme, že napríklad v Taliansku alebo Anglicku je riad z medi hojne využívaný, a to predovšetkým pre jeho nenahraditeľné prednosti.
Dôraz kladený na dizajn
Na našom trhu existuje niekoľko firiem, ktoré sa zaoberajú predajom riadu z medi. Ak by sme mali zmapovať dizajnovú stránku, zistíme, že sa vo väčšine prípadov jedná o exkluzívne prevedenie, s dôrazom na štýlovosť a detailné prvky. Medený riad je teda nielen funkčný, ale aj estetický – možno ho teda mať voľne vystavený mimo uzavretej skrinky, čo ocenia najmä priaznivci vidieckeho / rustikálneho štýlu.
Výhoda alebo nevýhoda
Medený riad nás možno prekvapí svojou hmotnosťou, oproti bežnému materiálu je totiž meď raz tak ťažká. Vysoká hmotnosť je daná nielen materiálom, ako takým, ale aj skladanými materiálovými vrstvami. Kvalitný medený riad by malo byť vybavený tromi vrstvami – vonkajšia vrstva by mala byť tvorená z medi, strednú vrstvu by mal tvoriť dural a vnútorná časť má byť vyrobená z nerezu.
Prednosti medeného riadu
K veľkým prednostiam riadu z medi patrí jeho okamžitá tepelná vodivosť, ktorú pocítime hneď, ako dáme riad na sporák. Počas chvíľky sa riad zahreje úplne celý, okrem držadiel – ich teplota nám umožňuje s riadom voľne manipulovať aj bez utierky či chňapky.
Rýchla tepelná vodivosť materiálu má samozrejme aj priaznivý vplyv na rýchlosť ohrevu vody, čo nám šetrí nielen čas, ale aj peniaze. S tým súvisí aj veľkosť plameňa. Nie je potrebné mať pustený plameň na maximum, ba naopak, stačí ho mať pustený na minimum a varenie prebieha v klasickom režime.